Förändringsreaktioner – Virginia Satir

Varför händer det här precis nu, tänkte Anna.

Nu när jag börjar komma in i mitt arbete, jag vet hur måndagsmötena går till, jag vet vad jag ska förbereda, CRM systemet är lätt och jag har lärt känna min chef bra, vi vet var vi har varandra och vi gillar varandra och har en hög öppenhet mellan varandra.

I början trivdes jag inte alls, jag visste inte hur måndagsmötena gick till, inte hur CRM systemet fungerade, jag fick inte heller någon introduktion och bristen på tydlig feedback gjorde att jag inte visste vad jag skulle göra eller om det jag gjorde var rätt och bra.

Usch, det kändes som om jag inte hörde till gänget, jag kände mig inkompetent och bortglömd till om med när vi skulle på lunch så glömde de andra fråga mig, så jag kände mig inte alls om tyckt heller.

Och nu ska vi omorganisera … jag orkar inte

Känner någon igen känslan?

Känslan av vi känner oss nöjda och trygga i en situation och så plötsligt händer det något, något som vi inte har kontroll över, vad händer med dig när en trygg och van situation helt plötsligt förändras?

Förändringsreaktioner

Virginia Satir var en fantastiskt duktig familjeterapeut som tog fram en förklaringsmodell för vad som händer med oss människor när någonting förändras och jag tänkte gå igenom den modellen nu.

Steg 1 – Status Quo

Den första positionen i Virginias modell kallas för Status Quo och det betyder förenklat det nuläge som vi har vant oss vid.

Om vi tar Annas situation så är nuläget en bekant familjär situation där hon vet vad som hon kan förvänta sig av vardagen, hon vet hur hon ska bete och reagera för att få känna tillhörighet och vara kompetent.

Hon vet också vilka outtalade och uttalade regler och riktlinjer som gäller på företaget och hon vill ha det som de har det nu eftersom det är bekant och “tryggt”. Prestationen på företaget är stabil och förutsägbar och relationerna är stabila.

Steg 2 – Motstånd mot ett främmande Objekt

Vad är det som händer nu? Jo, i Annas exempel så introduceras nu det som Virginia kallar ett ”främmande objekt”, nämligen en omorganisation.

När ett ”främmande objekt” introduceras så reagera vi människor olika snabbt och olika emotionellt beroende på vår uppväxt och vår inlärningshistoria, men det som händer är att något nytt introduceras och kommer in i bilden och hotar det familjära trygga nuläget.

Det ”främmande objektet” hotar stabiliteten och de invanda strukturerna och det är vanligt att vi nu

  • känner ett motstånd och kanske förnekar det nya
  • låtsas som det inte finns
  • vi undviker i det längsta det nya
  • vi kanske till och med klandrar det nya, skyller på någon som vi säger är orsak till det nya.

Vi gör allt detta för att stänga ute det nya och det leder ofta till ytlig andning och stängt och stramt kroppsspråk.

Steg 3 – Kaos

Vad är det som händer nu? Jo vi märker att vi måste eller behöver ta oss an det nya, vi kan inte ignorera det nya längre, så nu går vi in i det okända. I det okända där gamla trygga förväntansbilder av hur det ska fungera kanske inte gäller längre, gamla vanor och reaktioner som fungerat bra tidigare kanske inte är effektiva längre och det här leder ofta till känslor av:

  • Rotlöshet
  • Brist på tillhörighet
  • Min invanda arbetsidentitet förändras och det triggar igång oros känslor.

Många människor känner oron starkt i kroppen och det kan ta sig uttryck i yrsel, spändhet och nervösa känslor som leder till ibland irrationella beteenden och tankar. 

Här är det viktiga att som ledare vara ihärdig

Innan det nya är accepterat av alla, så kommer många bara halvhjärtat ge sig hän till det nya och det leder ofta till en oregelbundenhet i prestationen, eftersom mycket tid, energi och diskussion går åt till det förstå det nya.

Gruppen behöver hjälp med att diskutera vad som händer med dem, hur de känner, om de är rädda och de behöver veta att det är ok att säga det.

Kaosfasen får inte hastas över eller rundas eftersom det är i detta steg det nya bildas och formas, undvik

Kaosfasen är en superviktig del i en förändring & transformation

Steg 4 – Integration & träning

Vad är det som händer när Kaos fasen jobbas igenom och det nya börjar få plats och accepteras?

Nu börjar vi se vilka fördelar som finns med det nya.

Vi behöver träna på det nya i denna fas och lägga mycket energi och tid på att träna, öva och bli familjär och bekant med det nya.

I detta skede behöver man ofta mer support och stöd än vi kanske trodde I början, beroende på vad det nya är. Som allt nytt krävs träning, positiv feedback, träna igen, lyckas få beröm.

Många kommer uppleva frustration när man inte kan det nya, det finns en rädsla i denna fas och det är tänk om vi inte lyckas med detta, gå vi tillbaka till kaos igen då?

Vägen för att göra förändringen stark och robust går via uppmuntran och feedback kopplat till nya beteenden.

Steg 5 – Nytt status quo

När vi nu gått igenom och guidat gruppen genom förändringens olika steg och om förändringen mottagits väl kommer gruppen och omgivningen troligen prestera bättre och stabilisera sig på en högre nivå än innan förändringen.

En hälsosam grupp som mår bra är lugn och alert. Medlemmarna är centrerade och har en stolt hållning och djup andning. De känner sig fria att observera och kommunicera det som verkligen händer, vi har nått ett nytt Status Quo

Frågor till dig som läser

  • Hur reagerar du på en förändring?
  • Vilka motstånds beteenden har du vanligen?
  • Vad tänker du om kaos fasen, innan det nya har satt sig, vad händer med dig där?
  • Hur lång tid tar det för dig att se fördelar med det nya? är det olika beroende på situation?
  • När du är igenom förändringen hur känns det?
  • Hur reagerar personer i din närhet i de olika faserna och vad tänker du att de behöver för att få en smidigare resa genom en förändring?

Lycka till med att guida dig själv och andra genom förändringens olika faser

Hela Organisationer Förändringsledning